sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Keitetty peurapaisti

Yleisön pyytämättä laitan jakoon rotisseur-kokki Simo Reijonsaaren ohjeen hyvästä peurapaistista.
Riistan ongelma on yleensä lihan vähäinen rasva, joka haihtuu paistamisessa.
Jos on paistista on tullut turhan kuivaa ja mautonta, tätä kannattaa kokeilla.
Ota kilo - 1,5 kiloa peuran ulkopaistia. Hiero huoneen lämpöiseen lihaan suolaa ja pippuria reilusti.
Laita kattilaan.
Kaada halpaa ja huonoa punaviiniä kattilaan niin, että liha peittyy. Halpaa siksi, että hyvää ja kallista ei raski kaataa muualle kuin omaan lasiin.
Lorauta viinin joukkoon pari kolme ruokalusikallista hunajaa. Jos epäilet, että suolaa ei ole riittävästi, lorauta soijaa vajaa puoli desiä.
Laita uuni lämpiämään +90 asteeseen. Laita liemeen iso nokare voita. Anna lihan muhia uunissa kannen alla 4 tuntia. Ota kattila uunista ja anna jäähtyä liha liemessä huoneen lämpöiseksi.
Ota liha kattilasta, anna pinnan kuivahtaa. Leikkaa ja maista. Jos tuntuu, että suola ei ole tehonnut, ripottele pintaan uutta suolaa ja pippuria mieltymyksesi mukaan.
Leikkaa kylmä liha siivuiksi ja tarjoile puolukka- tai karpalohyytelön kanssa.
Paistinliemestä teet vaivatta hyvän punaviinikastikkeen pelkän kerman avulla. Myös Maizenan tummaa soijasuurusta  voi käyttää kastikkeen vahvikkeena. Loraus punaviiniä ja pieni pala voit kruunaa maun ja kastikkeen ulkonäön.
Kokeile ja anna palautetta.
Jos olet tyytyväinen, annan seuraavalla kerralla ohjeen ulkofileen paistamisesta. Jos et onnistunut, muistan varmaan ohjeen väärin eli se onkin minun oma. Onnea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti