tiistai 6. maaliskuuta 2012

AKT ja irtisanominen

Hilkka Ahteen samma kohtelu on avannut monen silmät siitä, miten mielivaltaista amatöörimäinen henkilöjohtaminen voi olla. Silloin kuin unohdetaan laki ja muodollisuudet, voidaan valtaa käyttää sumeilematta. Tunne on pinnassa ja järki taka-alalla.
Hilkka Ahteen tekemisistä ei julkisuudessa ole kirjoitettu. Ehkä mitään kirjoitettavaa ei ole ja vaikka olisikin, sillä ei ole merkitystä. Merkitystä vain on sillä mitä työnantaja on tehnyt ja miten se on ongelmiin puuttunut.
Timo Räty paljasti tv-haastattelussa ongelman todellisen ytimen. Liiton ylintä henkilökohtaista valtaa käyttävänä hän sanoo, ettei ole keskustellut Ahteen kanssa kahteen ja puoleen vuoteen. Puhumattomuus on yksi työnantajan tapa käyttää valtaansa. Se on myös tapa, joka ei ole työsopimuslain mukainen.
Jokaisella työnantajalla on oikeus irtisanoa työntekijä, jos siihen on perusteet. Työsopimuslaki asettaa kuitenkin työnantajalle näyttövelvollisuuden perusteista. Laki edellyttää myös työnantajalta näyttöä siitä, että ongelmia on yritetty korjata ja näyttöä siitä, että työntekijälle on annettu mahdollisuus korjata virheensä.
Siksi irtisanomien ilman työsopimuslain tunnusmerkistöä huomautuksista ja varoituksista on yleensä mitätön. Poikkeuksen tekee, jos työntekijän teko on ollut  niin merkittävä, esimerkiksi varastaminen, toisen henkilön väkivaltainen vahingoittaminen tai muu seikka, jolloin nopealla irtisanomisella suojellaan muita työntekijöitä tai estetetään yrityksen  markkina-arvon tai taloudellisen aseman romahdus.
Ahteen tapauksessa pitäisi siis olla näyttöä kurinpitotoimista pitkältä ajalta, koska puheenjohtajan mukaan ongelmatkin ovat jatkuneet pitkään.
Erikoista työsopimuslain tulkinnassa on esimerkiksi se, että työntekijä voidaan irtisanoa tai työsopimus purkaa kolmannesta varoituksesta. Mutta, jos kolmannen jälkeen häntä ei irtisanona, neljäs varoitus ei enää olekaan työsopimuslain mukainen purkuperuste. Laki tuntee vain kolme varoitusta. Jos ei toimita lain mukaan, silloin talossa on voimassa joku muu käytäntö ja silloin perusteetkin pitää olla jotkut muut kuin, mitä laki tuntee.
Nyt kun Hilkka Ahteen potkuja on käsitelty kohta viikko, julkisuuteen ei ole tullut tietoa, että häntä olisi ojennettu tai varoitettu lain tarkoittamalla tavalla yhtään kertaa.
Jokainen työnantaja ymmärtää ja tietää, että ATK on ohittanut lain  ja asetuksen ja toiminut tavalla, joka johtaa vain umpikujaan.
Voi olla, että liiton puheenjohtaja ei ymmärrä asemansa muuttuneen, voi olla, ettei hän tunnista rikkoneensa enempää työmoraalisääntöjä kuin lakiakaan. Joillekin vain riittää oman valta ja sen huuma. Julkisuus vain kasvattaa sitä tunnetta. Ehkä vain sitä tässä onkin tavoiteltu. Mediajulkisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti