perjantai 16. maaliskuuta 2012

Kummallinen Yle

Oletko yhtä kiusaantunut aamun uutisista kuin minä? Seitsemän uutiset ovat ihan mielenkiintoiset otsikoinen ja taustoineen. Siihen se sitten loppuukin. Koko aamun kuuntelet yhdet ja samat toisintona.
No, töihin on lähes jokaisen mentävä. Istut autoon ja kuuntelet uutiset. Samat nauhat pyörivät sielläkin. Kuvan voit kuvitella aamun tv-lähetykisistä.
Entä oletko huomannut miten myöhään lauantaina alkaa lähetys Ylen kanavilla. Kun kerrankin voisit aamulla katsoa rauhassa maailman viime hetken tapahtumat, Ylen kanavilla pyöriin uutisruutu niistä samoista uutisista, joista eilen sait tarpeeksesi.
Yleisradion ohjelmatarjontaa säätelevät toimittajien työvuorot, viikonloppukorvaukset ja palveluajatus, joka ei perustu kuluttajan toiveisiin vaan talon omiin veltostuneisiin toimintatapoihin.  Samoja nopeasti toistuvia uutisia perustellaan sillä, että näin taataan kaikille mahdollisuus kuulla uutinen. Ihmiset kun niin satunnaisesti osuvat television ääreen. Totta.
Mutta toisaalta se kertoo myös siitä, että Ylen 10 minuutin lähetykseen valitsemat aiheet ovat ainoita oikeita uutisia, joiden jatkuvat toistaminen on perusteltua.
Ne, jotka katsovat ulkomaisia tv-kanavia huomaavat, että siellä uutisia tulee yhdeltä kanavalta koko ajan tai vähintään  neljä kertaa tunnissa. Siellä ei toisteta samoja nauhoja koko aamupäivä, vain pari tärkeintä toistuu ja muut ovat vaihtuvia ja ajankohtaisia.
Meillä Suomessa tehtiin vakava virhe  kun hyväksyttiin laki, joka turvaa yleisradion rahoituksen ilman vastuuta katsojille ja kuuntelijoille. Ja nekin maksavat, vaikka eivät omista eivätkä katso ylen ohjelmia verkosta eivätä televisiosta.
Uskon, että Ylellä ei ole vaikeutta hukata saamiaan varoja, mutta uskon myös, että ohjelmatarjonta vastaa entistä huonommin kuluttajan näkemystä. Kaikki hyvä - mikä tarkoittaa taloudellisesti kannattavaa - siirtyy maksullisille kanaville. Ja se mikä ei kelpaa maksullisten kanavien tuottajille on halpaa ja sopii Ylen toiminta-ajatukseen kaiken kattavasta - ja kelpuuttavasta - ohjelmatarjonnasta.
Kyllä sanomalehtiä on syyllistynyt samaan kuin Yleisradio. Kun toimittajien annetaan eristäytyä yksin omaan norsuunluutorniinsa syntyy taatusti omaperäisiä juttuja, mutta valitettavasti ne ovat kaukana lukijan kiinnostuksesta.
Sitten kun lukijat lähtevät ja rahat loppuvat, torni murtuu. Silloin on jälleen kiinnostuttava oikeasti niistä, jotka sen leivän antavat. Kuluttajat.
Ylellä ei sitä pelkoa ole. Sen leipä on lakiin on kirjattu. Vielä paremmin sillä menisi, jos sen ei tarvitsi ottaa vastaan katsojien valituksia.
Vanhana toimittajana en jaksa uskoa Yleisradion jaloon ajatukseen palvella aivan kaikkia kuluttajia omalla ei kaupallisella ohjelmistollaan. Ei kaupallinen ohjelmisto on ehdottoman tärkeää. Markkinoita ei pidä sotkea uutisiin eikä uutisilla tukea vain markkinoita. Mutta oikeasti helppo raha veltostuttaa, lisää byrokratiaa ja tekee kaikenlaisen muutoksen mahdottomaksi.
Euro ja yleisö ovat median paras konsultti. On sääli, että Yle vapautetaan katsojistaan ja kuuntelijoistaan kokonaan. Millä se itsekään enää mittaa, mitä sen ohjelmista ajatellaan. Se on kuitenkin ollut ennen journalistin innostuksen  lähde.
Ei muuten, mutta klo 9.00 ja samat uutiset tulevat juuri kuudetta kertaa tänä aamuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti