tiistai 13. maaliskuuta 2012

Hassut kuntalaskelmat



Valtiovarainministeriön kuntauudistussivuilta löytyy tarkkaa kuntakohtaista tietoa talouskehityksestä ensi vuosikymmenelle asti. Ohessa kuntakohtaisesta exeltaulukosta poimittu Raision, Naantalin ja Turun kehitysennuste.
Sen mukaan Turku  pystyisi jo muutamassa vuodessa maksamaan kaiken velkansa pois, mutta kuntatalouden alijäämä painuisi huikeaan 2,8  miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä.
Sen ensi vuoden tilinpäätös tipahtaisi  miinukselle. Sen jälkeen alijäämä kasvaisi vuosi vuodelta niin, että pelkän vuoden 2025 alijäämä olisi jo 860.000 miljoona  euroa. Kumulatiivinen alijäämä olisi jo 850.000 euroa asukasta kohti.
Turun vuosikate olisi kuitenkin yhä  70 miljoonaa euroa. Tuloksen romahduttaa vuodelle 2020 merkitty 900 miljoonan euron suuruiset poistot. Viime vuonna poistojen osuus oli vain 93 miljoonaa euroa ja vuosikate 99 miljoonaa euroa.
Tulos saadaan aikaiseksi kasvattamalla Turun kumulatiivisia poistoja 29 prosentilla vuodessa. Valtaisan alijäämän vastapainoksi Turku olisi parissa vuodessa velaton kapunki.
Tutkikaa oheisia lukuja ja ihmetelkää.
Raision ja Naantalin tilanne kehitys näyttäisi kulkevan hieman eri tavalla. Raision talous näytää tasapainoiselta kun Naantalin alijäämä syvenee. Kuntien poistokehitys on laskelmassa toisistaan poikkeava.  Raision poistojen määrä laskee reilusti. Naantalin taas kasvaa 10 prosentilla joka vuosi.
Taulukot on ilmeisesti tarkoitettu kuntatalouden kanssa painiville vain työkaluksi. Sinisellä pohjalle olevia arvoja voit muuttaa.  Jos lukuja katsoo tarkemmin ne on vedetty suoraan kahden vertailussa olevan vuoden pohjalta. Turun poistojen määrä kasvoi 2009-2010 29 prosenttia. Se on siirtynyt suoraan myös taulukoihin vuoteen 2020 asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti