keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Susille sukua






 Luin jälleen kerran huolestuneena Turun Sanomista kirjoitusta Varsinais-Suomen susista. On hyvä, että suden perimästä kirjoitetaan, mutta lehdellä ei ole rohkeutta kuulla muita kuin heitä, jotka ovat vastuussa nykyisestä susikannasta.
  TS ei ole julkaissut Satakunnan Kansassa http://www.satakunnankansa.fi/mielipide/1194718489564/artikkeli/susi%20jaa%20kirjavien%20rakkien%20jalkoihin.html) ja Åbo Underrättelsessä julkaistua Helsingin yliopiston Eläintieteellisen museon, entinen ylikonservaattori Eirik Granqvistinmielipidekirjoitusta, jossa ongelmaa on pohdittu monipuolisesti ja kiihkottomasti.
  Toisaalta Pöytyällä ammuttu pantasusi ei liioin saa lehden huomiota osakseen siltä osin, että tutkijoiden laittama panta ei ollutkaan osunut Yläneen vanhan alfanaaraan kaulaan, vaan jonkin toisen lauman alfanaaraalle, mitä ei pitänyt olla olemassakaan.
  Toimittajan jos jonkun pitää uskaltaa tarkastella asiaa monelta kannalta. Susien yksisilmäinen vastustaminen on yhtä tuhoisaa hyvälle keskustelulle kuin kapealainen eläinten puolustaminen.

Yläneen susikanta on saanut rauhassa kasvaa Pyhäjärven ja Mynämäen välimaastossa. Levittäyty ja jakaantua useaan laumaan - myös Satakunnan puolelle.



  Minusta olisi viisasta lopettaa umpimähkäinen väite susien jatkuvasta salametsästyksestä, kun tosi asiat eivät sitä puolusta. Susista on löydetty haulia ja niitä on yritetty vahingoittaa, mikä on tuomittavaa, mutta laajamittaista tai harkittua susien tappamista, joka olisi hajottanut tai pienentänyt kantaa, ei ole tapahtunut.
Kun siis voidaan todeta, että metsästäjien puolesta sudet saavat olla ja elää ellei lupia niiden kaatamiseen saada ja tutkijat pyrkivät laskelmissaan tekemään parhaansa mutta eivät ole erehtymättömiä, se on hyvä lähtökohta asialliselle pohdinnalle.
  Yläneen susikannan perimää kannattaa tutkia ja kumota harkitulla ja vahvistetulla tiedolla, ettei Yläneen metsissä pääse kasvamaan muita kuin alkuperäistä Suomen tai puhdasta Venäjältä tulleita lajin edustajia. Muutenhan tässä tehdään vakava karhunpalvelus koko lajille ja sen tulevaisuudelle.

1 kommentti:

  1. Juurikin näin. Ei se oman kannan ajaminen ja puolustaminen ja toisten haukkuminen tee ketään autuaaksi.

    VastaaPoista