sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Ilman madetta

Kutsuimme ystävät madekeitolle kirpeän pakkaspäivän ja pitkän hiihtolenkin kunniaksi. Pahaksi onneksi ehdimme sopia asiasta ennen kuin kalan saanti oli varmistettu. Riski oli kuitenkin otettu. Ei siis muuta kuin mateen pyyntiin kaupan kalatiskistä.
Kuusamon keskustan K-Citymarket ja Prisma ovat tavaratalona vaativankin asiakkaan vaatimukset täyttäviä. Liha- ja kalatiskit ovat monipuoliset ja mielenkiintoiset. Mätiä ja simpukkaa löytyy yhtä varmasti kuin Turun marketeista.
Veljenpoika Janne aloitti aamulla mateen metästyksen soittamalla ensin paikalliseen kalatukkuun. Ei ole madetta. Ei ole kukaan tarjonnut, oli tyly vastaus. Maanantaiaamu eikä kukaan ole tarjonnut kalaa parhaimpaan sesonkiaikaan.
No Cittarissa kauppiaalla oli enemmän kerrottavaa mutta yhtä vähän tarjottavaa.
- Kyllä made on melkein kadonnut meidän valikoimasta. Parina päivänä sitä voi olla keväällä.
- Syykin on selvä. Harrastajakalastajat eivät voi meille enää kalaa tarjota. Heillä pitää olla EU:n tarkastamat ja hyväksymät välineet ja varastot takeena siitä, että ns. kylmäketju ei katkea missään vaiheessa.
- Harrastajille sellaista lupaa ei edes myönnetä ja ammattikalastajilla ei sellaiseen ole varaa.
- Ennen nuotanvetäjät toivat kalat suoraan kauppaan. Tavara ei ollut pelkästään tuoretta vaan usein myös elävää. Siihen ei paljon ulkopuolisia tarkastajia tarvittu toteamaan, onko kala syötävää vai ei.
- Nyt nuotavetäjillä pitää olla -30 asteen pakkasessa mukana hyväksytty jäähilekone, jotta tavaran tuoreus on taattu.
Totesin kauppiaalle, että selitys kyllä minua tyydyttää, mutta ei se, että joudun tyytymään ilman kalaa. Ja kun kalatiskin hintalappuja katsoo on kalasta tehty harvojen herkkua. Viljelty siika ja kukafile maksavat tarjouksessakin 30 euroa kilo. Harrastajakalastaja ei hyvällä mielikuvituksellakaan pysty näkemään omaa kalansaalistaan tuon arvoisena. Eikä se sitä olekaan.
Kalastajan ja kuluttajan toiveet eivät enää kohtaa. Kalastaja ei pysty myymään saalistaan eikä kuluttaja löydä kalatiskistäkään toivomaansa - edes korkella hinnalla.
No vieraamme tyytyivät myös selitykseemme ja söivät suosiolla madekeiton sijasta kirjolohisoppaa.
Ilta oli mukava ja ruoka menetteli, mutta mateen puuttuminen ruokapöydästä oli  pettymys.
Niin suuri pettymys, että sille on tehtävä jotain. Kaupan pelisääntöihin pitää puuttua tavalla tai toisella. Järjen käyttö pitää palauttaa - kalakauppaankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti