keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Hyvästä tuloksesta veroa veron päälle

Yrittäjän pitää olla yrityksensä tulokseen tyytyväinen, olipa se millainen hyvänsä. Hyvään tulokseen voikin olla, mutta siihenkin pitää suhtautua varauksella. Hyvästä tuloksesta voi seurata ongelmia verottajan ja maksuvalmiuden kanssa.
Olen aikaisemmin kirjoittanut blogin yrittäjän arkeen liittyen arvonlisäverosta, joka on paremminkin palkkavero sekä yrittäjän juridisesta asemasta verottajaan nähden.
Nyt haluan virkistää yrittäjän ja ei-yrittäjän mieltä kertomalla hyvästä tuloksesta. Siis mitä käytännössä seuraa, jos yritys tekee poikkeuksellisen hyvän tuloksen.
Ajatellaanpa, että olet toisen  vuoden yrittäjä, jonka edellinen vuosi meni jo  niin hyvin, että tulos jäi puhtaasti nollaan. Toinen vuosi lähtee heti kohta lentoon niin, että tilikauden lopussa tiedät olevasi voiton puolella.
Vasta tilinpäätös osoittaa, että verotettava tulos onkin peräti 100.000 euroa.
No, ei siinä mitään.  Maksat  20.000 euroa veroa vapaaehtoisesti tilinpäätöksen valmistumisen yhteydessä eli n. kolmen kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä.
Verottaja innostuu ja onnittelee Sinua. Tilikauden puolivälissä tulee 10.000 euron lasku, joka erääntyy noin kuukauden kuluttua. Se on ennakkovero kuluvasta tilikaudesta kuuden kuukauden ajalta.
Samassa nipussa on toinen ainakin  10.000 euron arvoinen laskunippu.  1.666 euroa jokaiselle tilikaudesta jäljellä olevalle kuukaudelle.
Tämä sillä edellytyksellä, että verottaja arvioi tuloksesi pysyvän saman suuruisena kuin edellisellä tilikaudella.
Tuloksesi oli kuitenkin noussut 0 eurosta 100.000 euroon vuodessa. On syytä olettaa, että  voittoputki jatkuu. Niinpä verottaja arvioi tuloksesi edellisvuotta paremmaksi.  Voitkin saada 20.000 euron laskun ja lisäksi 20.000 euron laskut jaettuna jäljellä oleville kuukausille.
Ei siinä mitään, jos tuloksesi on todella parantunut ja lisäksi tulovirtasi on tasainen läpi vuoden. Muuten joudut kääntymään pankkiirin puoleen täyttääksesi velvoitteesi yhteiskunnalle.
Yleensä verot kannattaa maksaa etukäteen tasasuuruisina erinä, jottei edellä kuvattua ongelmaa synny. Verottaja myös muuttaa ennakkoveron määrää hakemuksesta, jos pystyt perustelemaan kantasi. Silloin saatat joutua näyttämään liikevaihdon kehityksen viimeiseltä kuudelta kuukaudelta.
Joskus hakemuksen käsittely voi kuitenkin kestää niin kauan, että sinun on maksettava ennakot eräpäivänä, vaikka olisit hakenut muutosta.
Edellinen kuvaushan on varsin teoreettinen ja koskettaa vain harvoja yrittäjiä. Näin hyvään  tulokseen ani harva pystyy. Eikä se tule yllätyksenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti