torstai 3. huhtikuuta 2014

Lähteekö päiväkirurgia Tyksistä?

Sairaanhoitopiirin strategia on mahdoton 

Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuusto kokoontuu 29.4. käsittelemään sairaanhoitopiirin uutta strategiaa ristiriitaisissa tunnelmissa. Piirin hallitus hyväksyi strategian täpärästi yhden äänen enemmistöllä. Julkisuuteen on saatettu tieto, että vain  aluesairaalakunnat vastustavat ehdotusta.
Naantalin kaupungin lausunto ei  ollut hallituksen käsittelyssä. Naantali kannattaa strategian hyväksymistä vain, mikäli  vuodeosastokirurgian siirto aluesairaaloista Turkuun tapahtuu hallitusti. 
Strategian tiivistetty tavoite on se, että aluesairaaloista kehitetään päiväkirurgian erikoissairaaloita. Kallis vuodeosastokirurgia hoitopäivineen siirrettäisiin puolestaan kokonaan keskussairaalaan. 

Pieni laskutoimitus todistaa, että sairaanhoitopiirin strategia on  mahdoton toteuttaa. 

Sairaanhoitopiirin  ongelma on  jo pitkään olllut vuodeosastokirurgian väheneminen -  odotettuakin nopeammin leikkausten ja hoitotoimien kehityksen seurauksena. Aiemmin suuret  ja pitkiä hoitojaksoja vaatineet leikkaukset ovat paljolti muuttuneet tähystysleikkauksiksi, joista potilas pääsee toipumaan kotiin tai kunnan järjestämään edullisempaan hoitopaikkaan. Myös isoista avoleikkauksista kotiutetaan nopeammin kuin ennen, keskimäärin neljässä päivässä.
Kehitys näkyy luvuissa ja sairaanhoitopiirin heikentynessä taloudessa. Laskutettavan määrä laskee koko ajan hoitopäivän hinnan korotuksista huolimatta. Sairaanhoitoriipin talous ahdistaa myös kuntia.

Viime vuonna somaattisten hoitopäivien määrä  oli  258.000 eli  20.580 päivää budjetoitua pienempi. 500 euron päivähinnalla se tekee 10,2 miljoonan euron budjetointivirhettä. (vuoden 2012 tilinpäätös oli -22Me)

Aluesairaaloissa oli viime vuonna leikkaushoitoon liittyviä hoitopäiviä yhteensä 14.700. Eli suurin piirtein se määrä, mitä Turussa on jo pari vuotta jäänyt käyttämättä. Sairaanhoitopiirin hallitus (johon itsekin kuulun varajäsenenä) ei ole löytänyt keinoja purkaa ylikapasiteettia tarkastuslautakunnan huomautuksista huolimatta. Strategiassakaan ei ole siihen ratkaisua. Viime vuonna kesken kauden tehtiin koko henkilökuntaa koskevia lomautuksia, mikä kertoo lähinnä vain sen, että asiat eivät ole hallinnassa. Kesken kauden syntyi myös nykyinen strategia, jota on vain hieman hiottu viime valtuuston  hylkäävän päätöksen jälkeen.

Sairaanhoitopiirin tuskaa lisää se, että  päiväkirurgistenkin toimenpiteiden (5749 kpl)  määrän kasvu pysähtyi (+1,8%) viime vuonna. 

Neljässä, Salon, Loimaan, Vakka-Suomen ja Turunmaan sairaalassa tehtiin yhteensä 3644 vuodeosastoleikkausta ja 5749 päiväkirurgiatoimenpidettä viime vuonna. Päiväkirurgiasta n. 800 tehtiin Turunmaan sairaalassa.

 Jos  aluesairaaloiden kehittäminen strategian mukaan tarkoittaisi niiden nykyisen taloudellisen aseman säilyttämistä, joduttaisiin Tyksin kaikki päiväkirurgiset toimet siirtämään aluesairaaloille.
Jotta aluesairaaloiden liikevaihto pysyisi nykyisellään, alusairaaloiden pitäisi tehdä nykyisen n. 5700 toimenpiteen sijasta 45000 päivähoitokirurgista toimenpidettä vuodessa. Koko sairaanhoitopiirissä tehtiin viime vuonna vain alle puolet siitä eli   16183 päiväkirurgista toimenpidettä.

Jos vuodeoastonkirurgian ja hoidon kustannukset siirtyvät sellaisenaan Turkuun (3644 x 4 hoitopäivää), riittäisi 30.000 potilasta aluesairaaloiden toiminnan jatkamiseen nykyisellään.
Käytännössä sairaanhoitopiiri siis siirtäisi kaiken päiväkirurgisen toiminnan aluesairaaloille ja kasvattaisi nykyistä potilasmäärän merkittävästi.

Seinäjoella muutettiin sairaanhoitopiirin strategiaa samalla tavalla. Eräille aluesairaaloille ilmoitettiin avoimesti, että ne suljetaan sovitun ajan kuluttua. Varsinais-Suomessa aluesairaaloista tehdään päiväkirurgian erikoissairaaloita, vaikka potilaita ei ole riittävästi yhdellekään niistä.


Ohessa muutamia tilastolukuja: (Luvut ovat sairaanhoitopiirin tilinpäätösasiakirjoista 2013)

Somaattisia kaihileikkauksia vuonna 2013
TYKS                 2610 kpl
Loimaa                 0
Salo                      0
Turunmaa             590
Vakka-Suomi       0
Yhteensä              3200

Lonkan ja polven tekonivelleikkauksia
TYKS                1031
Loimaa               0
Salo                    214
Turunmaa           249
Vakka-Suomi     200











Naantalin kaupunginhallituksen päätös ohessa.



KAUPUNGINHALLITUS:
Kaupunginhallitus hyväksyi vs. kaupunginjohtajan muutetun
ehdotuksen ja päätti an taa ohei sen liit teen mu kai sen lau sunnon
Var si nais-Suo men sai raan hoito piirin strate gia luon nokseen
vuosil le 2014 - 2016.
Lisäksi kaupunginhallitus totesi seuraavaa:
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toiminnan tuottavuutta
on nostettava siten, että tuottavuus sijoittuu kolmen parhaimman
sairaanhoitopiirin joukkoon.
Lisäksi sairaanhoitopiirin tulee luopua mahdollisimman nopeasti
vajaakäy tössä olevista kiinteistöistään.
Naantalin kaupunki korostaa talousarvion laadinnan reaalisuutta
ja laskenta toimen ajantasaisuutta sairaanhoitopiirin taloutta
käsiteltäessä.
Erittäin tärkeää on, että kullekin sairaalalle kohdistetaan täysimääräisesti
välilliset kustannukset, jotka aiheutuvat esim. Turun
yliopistollisen keskus sairaalan eri toimialojen päivystyksestä.
Vuodeosastokirurgian lopettaminen aluesairaaloissa ei saa olla
itsetarkoitus, vaan muutos tulee toteuttaa hallitusti ja sitä mukaa
kuin päiväkirurgian määrän kasvu sen mahdollistaa. Strategian
käytännön toteutukseen tulee ryhtyä vasta sitten, kun
muutoksen kokonaistaloudelliset edut ovat kiistattomia.
Myös alueen kuntien lausunnoille tulee antaa painoarvoa ennen
muutosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti