perjantai 4. huhtikuuta 2014

Uusi Naantali ulottuisi Kustaviin ja Mynämäelle


Kuntajakoselvityksessä tarjotaan Naantalille kumppaneiksi puolet Vakka-Suomea. Uuteen Naantaliin kuuluisivat Masku, Mynämäki, Nousiainen, Vehmaa, Taivassalo ja Kustavi.
Turkuun liitettäisiin Raisio, Kaarina ja Rusko

Uusi idän kunta muodostettaisiin Liedosta, Paimiosta, Pöytyästä, Aurasta, Sauvosta ja Tarvasjoesta.

Ehdotusta esitellään  tiistaina Naantalissa klo 16.00.

Oletettavaa kuitenkin on, etteivät lopulliset ehdotukset noudata näitä rajoja. Tiedotteessa sanotaan, että  muutosvaihtoehtojen selvittely on nyt tarpeen, jotta niiden mukaisesti voidaan asettaa ja laskea taloutta, palveluja ja rakenteita sekä elinvoimaa ja kilpailukykyä mittaavat tunnusluvut.

Ohessa tiedote sellaisenaan kuin on medialle tänään jaettu.
Paras
Turun seudun kuntajakoselvitys tiedottaa 4.4.2014

Kuntajaon muutosvaihtoehdot esillä kuntien ja selvittäjien tapaamisissa

Kuntajakoselvittäjät esittelevät kuntajaon muutosvaihtoehtoja 8.-22.4.2014 kuntakohtaisissa tapaamisissa. Kuntien yhteistoiminnan vaihtoehdot ovat myös esillä. Sosiaali- ja terveydenhuollon tuore järjestämislinjaus sinällään edellyttää kuntien yhteistoiminnan vaihtoehtojen tarkastelua.
Valtiovarainministeriön 9.12.2013 toimeksiannon mukaan kuntajakoselvittäjien on selvitettävä erityisesti kuntarakennelain 4 d §:n työpaikkaomavaraisuus-, työssäkäynti- ja yhdyskuntarakenneperusteilla Kaarinan, Liedon, Maskun, Naantalin,  Nousiaisten, Raision, Ruskon ja Turun yhdistymistä Turun 17 kunnan selvitysalueella. Kuntarakennelaki määrää selvitysalueen muiden kuntien selvitysperusteista, joita ovat palvelujen edellyttämä väestöpohja ja kuntien taloudellinen tilanne. Erityisen kuntajakoselvityksen perusteella voidaan poiketa asetetuista perusteista.
Kuntajakoselvittäjät esittelevät kunnille neuvottelujen pohjaksi kolmen vahvan peruskunnan vaihtoehdon kuntajaon muutokseksi 1.1.2017 alkaen.
Uusi Turku:
 Turku, Kaarina, Raisio ja Rusko
Uusi Naantali:
Naantali, Masku, Mynämäki, Nousiainen, Vehmaa, Taivassalo ja Kustavi
Uusi Idän kunta:
Lieto, Paimio, Pöytyä, Aura, Sauvo ja Tarvasjoki

Kuntien ja selvittäjien kuntakohtaisissa tapaamisissa noussee esille myös muita vaihtoehtoja kuntajaon muutoksille ja kuntien yhteistoiminnalle. Päätelmät kuntakohtaisista tapaamisista esitellään torstaina 24.4.2014 kuntajakoselvityksen selvitysryhmälle.
Kuntajaon muutosvaihtoehtojen määrittely selvityksen nykyvaiheessa on  tarpeen, jotta niiden mukaisesti voidaan asettaa ja laskea taloutta, palveluja, MAL-rakenteita sekä elinvoimaa ja kilpailukykyä mittaavat tunnusluvut. Tunnuslukuja tarvitaan sen arvioimisessa täyttävätkö kuntajaon muutosvaihtoehdot  kuntarakennelain tarkoittaman elinvoimaisen, alueellisesti eheän ja yhdyskuntarakenteeltaan toimivan kuntarakenteen vaatimukset. Valmisteluryhmät tarvitsevat selvittäjien määrittelemät kuntajaon muutosvaihtoehdot yhdistymisen hyötyjen ja haittojen arvioimiseksi. 
aikataulu

Lisätietoja:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti