maanantai 30. maaliskuuta 2015

Kaikki työnantajan asialla

Kun kokoomus ilmoitti olevansa työväenpuolue, siitä nousi vilkas keskustelu. Perinteiset työväen puolustajaksi itseään nimittäneet kokivat tulleensa loukatuksi. Se oli Sauli Niinistön nousun aikaa se.
Näissä vaaleissa kaikki puolueet ovat julistautuneet - tietoiseti tai huomaamattaan - työnantajapuolueeksi.
Kaikki haluavat tukea yrittäjyyttä ja madaltaa työllistämistä sekä karsia sääntelyä. Se tarkoittaa, että meillä on työnantajapuolueita enemmän kuin koskaan.
Hyvä niin. Suomessa ei pitäisikään olla erikseen työväen tai työnantajien puoluetta, sillä kaikki ovat samassa veneessä. Suomi on niin pieni kansantalous, ettei meillä ole varaa asettaa toisen etua toisen edelle. Kokonaisuus on oltava kunnossa ennen kuin kenenkään asemaa voidaan parantaa uskottavasti.
Teoria ja todellisuus ovat kuitenkin kaksi eri asiaa politiikassakin. Puheet ja teot ovat ristiriidassa. Asiantuntemusta köytetään vain niin pitkään kun se on linjassa omien tavoitteiden kanssa.
Esimerkiksi sopii valtiovarainministeriön tuoreet luvut kansakunnan tilasta. Puolet puolueista on jo ilmoittanut käytännössä, että eivät pidä laskelmia luotettavana. Kenen laskelmiin ne sitten luottavat?
Työnantajien esittämät työelämää koskevat muutostarpeet tai Suomen Yrittäjien kuvaaman yrittämisen esteet ovat niitä asiantuntija-arvioita, joita jokaisen työväenpuolueen pitäisi kuunnella ja edistää työnantajapuolueista puhumattakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti