keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Sairaan hyvä Hoitopiiri!

Istuin varajäsenenä Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuustossa tiistaina. Se oli tuo kuuluisa kokous, jossa uusia strategia lähti uuteen valmisteluun. Aivan aiheesta.
Valotan ohessa omaa tapaani ajatella asioista. Toivon, että olen arvioinneissani väärässä. Yksin tunnun kuitenkin olevan.
Taloudesta. Sairaanhoitopiirin vuoden 2012 tilinpäätös oli miinuksella 22 miljoonaa euroa.  Samaan aikaan kun tilanne selvisi viime syksynä, hyväksyttiin tälle vuodelle talousarvio, joka on tehty 3 miljoonaa alijäämäiseksi. Kuluvan vuoden aikana tilannearvio on vaihdellut - 11 ja -23 miljoonan euron  välillä. Valtuustossa hyväksyttyjen määrärahaylitysten jälkeen viimeinen virallinen ennuste tästä vuodesta on 15 miljoonaa euroa miinuksella.
Ensi vuoden arvioiminen on enemmän kuin haasteellinen. Oheisten lukujen perusteella tuntuu vaikealta kuvitella, että ensi vuoden virallinen talousarvio on 3 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Sellaisena se vain hyväksyttiin.

No, koko talousarvio on tietysti toiveajattelua ja suurta itsepetosta. Jo kokouksessa todettiin, että kuntayhtymässä on pystyttävä vähentämään menoja 10 miljoonaa arvioidusta. Mikä sellainen talousarvio on, jossa jätetään 10 miljoonaa euroa kirjaamatta?
Kun lisäksi strategia palautettiin uuteen valmisteluun, puheenjohtajakin totesi, että talousarvion luvut hyväksytään, mutta teksiä ei. En ole ennen sellaista päätöstä nähnyt.

Koska kuntayhtymän arvio antaa näin runsaaseen tulkintaan, teen oman arvioni kuntayhtymän tilasta:

1. Sairaanhoitopiirin tämän vuoden alijäämä -15 Me ei riitä, vaan summa on 18-19 Me koska:
     - arvio on kuluvan vuoden syyskuun lopun tiedoilla tehty.
     - viime vuoden luvuista on karsittu vain n. 2 me lomautuksina
     - kunnat ovat jatkaneet vuodeosastojen palvelujen käytön vähentämistä, mikä pienentää myyntituloja. Naantalikin odottaa  0,6 Me:n palautusta.

2. Tästä seuraa, että ensi vuoden lukujen vertaaminen tämän vuoden talousarvioon johtaa harhaan sekä kuntayhtymää iteään, että lukijaa.
    - 3,8 - 5 prosentin hinnankorotus kuntien käyttämiin palveluihin on kova, mutta ei edelleenkään tuota  ennustettua määrää. Tarkaskuslautakunta sanoi jo viime vuoden raportissa, ettei kuntia saa rangaista palvelujen vähentämisestä hintaa korottamalla vaan kuntayhtymän pitää karsia palvelun ylitarjontaa.
    - palvelujen käytön väheneminenhän kertoo, ettei kansa on terveempää kuin ennen - tai sairaat hoidetaan omassa terveyskeskuksessa tai vuodeosaston sijasta avohoidossa, mikä onkin kasvanut voimakkaasti.
    - Talousarviosta puuttuu ensihoidon lopulliset kustannukset kun kilpailutus on kesken.
    - Ensi vuoden tuloennuste myyntiarvioineen on rakennettu toiveden päälle.

3. Uusi strategia
    Uudelle strategialle on tarvetta monesta eri syystä, mutta aluesairaaloiden muutos pelkkään päiväkirurgian suuntaan oli huonosti perusteltu ja ajoitus oli huono. Siihen suuntaan on kuitenkin edettävä.
   Silti strategia on mielestäni huono veruke olla tarttumatta kuntayhtymän kustannusongelmaan. Ylikapasiteettia on mahdollista purkaa nyt ja heti kuten tarkastuslautakunta on esittänyt. Strategian valmistelu on tekosyys ummistaa silmät akuuteilta toimenpiteiltä. Lisäksi strategian muutosten todelliset vaikutukset kustannuksiin näkyvät vasta monen vuoden kuluttua. Kymmeniä miljoonia on sinä aikana ehtinyt mennä hukkaan.
  Kokouksessa sanottiin aivan oikein, että sairaanhoitopiirissä on edessä jälleen kovat YT-neuvottelut heti ensi vuoden alussa. Ne on ulotettava koskemaan koko henkilökuntaa, mutta lomautukset ja irtisanomiset eivät koske kaikkia. Jos jo tänä vuonna palveluja olisi ajettu alas siellä, missä sen kysyntä on selvästi alentunut, muu henkilökunta olisi saanut jatkaa normaalisti.
Minusta sairaanhoitopiirissäkään valtuusto ei vaadi  hallitukselta riittävästi. Hallitus ei miellä itseään työnantajaksi eikä siten hoida velvollisuuksiaan niin kuin työnantajan kuuluu. Sairaanhoitopiirin johtaja ei esittele hallituksen yksiselitteisiä toimia kulujen vähentämiseksi eikä hallitus niitä häneltä vaadi. Kun ei esitellä tai jos esitellään, niitä ei hyväksytä, on ikuinen kierre valmis.
Vain veronamaksaja aseman on muuttumaton.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti