keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Turun palvelut ja kustannukset



Turun veroprosentin nostoa käsittelevissä (TS 20.11.) uutisissa mainittiin yhdeksi talouteen liittyväksi ongelmaksi se, että kaupunki tarjoaa palveluita myös naapurikunnille.
Se on paikoin aivan totta, mutta niistä palveluista ja kustannusten laajuudesta päättää Turku itse. Kaikki palvelut eivät myöskään ole  ns. lakisääteisiä tehtäviä.
Tilastokeskuksen aineistoon pohjautuva Kuntaliiton julkaisema Kuntapalvelujen nettokustannukset vuonna 2012 antavat hyvän pohjan keskustelulle.  Esimerkiksi Turun opetus- ja kulttuuritoimen kustannukset olivat tilaston mukaan 1801 euroa per asukas. Summa on 403 euroa per asukas enemmän kuin kuntien keskiarvo. 
Perusopetukseen Turku käytti selvästi keskimääräistä vähemmän. Kulu oli 641 euroa per asukas keskiarvon ollessa 830 euroa. Lukio-opetus oli 134 euroa per asukas (keskiarvo 117e).  Kirjasto ja liikuntapalvelut olivat maan keskiarvossa. Mistä siis johtuu tuo ylitys 400 euroa per asukas. Kokonaissummana se on liki 100 miljoonaa euroa. 
Opetus- ja kulttuuritoimen alaisia menoja ovat museot, musiikkijuhlat ja teatteri yms. Toki naapurikuntalaiset näitä palveluja käyttävät. Mutta minusta Turussa pitää keskustella siitä, paljonko näihin kulttuurimenoihin vuosittain on rahaa käyttää. Ilman naapurikuntien kävijöitä nettokustannus olisi Turulle vielä suurempi.
Käsitys, että Turun aluehälytyskeskuksen menoista Turku maksaisi suhteessa enemmän kuin naapurinsa, on tilaston mukaan väärä. Palo- ja pelastustoimen menot olivat viime vuonna Turussa 69 euroa/asukas kun maan keskiarvo oli 75 euroa. Raisio maksoi 68 euroa ja Naantali 73 euroa per asukas.
Liikenneväyliin Turku käytti 118 euroa asukas, Raisio 222 ja Naantali 207 euroa kun keskimäärin kulut olivat 143 euroa per asukas.
Erikoissairaanhoito on yksi suuri kustannuserä, jonka jakautumisesta aina kiistellään. Turun menot olivat 1152 euroa per asukas, Naantalin 1044 ja Raision 984 euroa kun valtakunnan keskiarvo oli 1057 euroa per asukas. Kovin kaukana ei siinäkään olla keskiarvoista kun ottaa huomioon, että todelliset potilasmenot sen laskun aiheuttavat.

Muutenkin Turku on sosiaali- ja terveyspalvelujen kuluissa lähes maan keskiarvoa. Vanhusten laitoshoidon menot ovat n. 30 euroa yli ja muut vanhus- ja vammaispalvelut 92 euroa per asukas alle maan keskiarvon. Perusterveydenhuollon menoissakin Turku jää 71 euroa per asukas alle maan keskiarvon.
Ei ole temppu eikä mikään tuottaa hyvä palveluja kalliimmalla kuin muut. Sulka tulee hattuun vasta siitä, että tuottaa muita parempia palveluja muita pienemmällä kustannuksilla.
Tulojenkaan kasvattaminen ei ole temppu eikä mikään yksipuolisilla veroratkaisuilla. Menojen hillitseminen, kurissapitäminen ja velkamäärän alentaminen vaatii jo osaamista enemmän. Ison organisaation johtaminen vielä enemmän.

Juha Haapakoski
Tarkastuslautakunnan pj
Naantali

Teksti on lähetetty  20.11. julkaistavaksi Turun Sanomissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti