perjantai 7. maaliskuuta 2014

Sairaanhoitopiiri vain lykkää ongelmien ratkaisua

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri yrittää leikata kustannuksia lykkäämällä leikkauksia - siis hoitotoimenpiteitä. Sairaanhoitopiiri sulkee leikkaussaleja useiksi viikoiksi ensi kesänä sekä Turussa että aluesairaaloissa osana talouden tasapainotusohjelmaa. Viime vuonna aloitettu koko henkilökuntaa koskeva YT-neuvottelu tuotti arviolta 2,5 miljoonan euron kulusäästön. Summa on merkittävä, mutta edellisen vuoden 27 miljoonan euron alijäämään nähden vaatimaton.
Ensi kesän isot muutokset tuottavat lehtitietojen perusteella 0,5 miljoonan euron säästöt. Viime kesänä pienempien toimien jälkeen leikkausjonot moninkertaistuivat.
Sairaanhoitopiirin palvelurakenne on vinoutunut. Vuodeosastopaikkoja on liikaa kysyntään nähden. Päiväkirurgian kehitys ja kuntien halu järjestää kuntoutus omana palveluna näkyvät piirin taloudessa isona miinusmerkkinä vaikka kansantaloudellisesti kysymys on  hyvästä kehityksestä.
Muutospaineet koko sairaanhoitopiirissä ovat suuret. Kuntien pitää pystyä arvioimaan omia aluesairaaloitaan, niiden käyttöastetta ja muutostarvetta realistisesti ja kriittisesti. Samalla on uskallettava haastaa keskussairaala samoihin taloisiin.
Aluesairaaloiden vuodepaikkojen määrää voidaan pienentää ja käyttöastetta laskea potilaiden asemaa heikentämättä. Tarve Turussa on vielä suurempi, ja sen toteuttaminen on päättäjille paljon haasteellisempi.
Itse kyseenalaistan alusairaaloiden leikkausalien sulkemisen kesällä useiksi viikoiksi. En myöskään usko  toimien järkevyyttä Turussa. 8-10 miljoonan kustannussäästöjen metsätyksessä arvioitu 0,5 miljoonaa euroa on vain pieni osa tavoitteesta. Esitys olisi paremmin ymmärrettävissä, jos samalla olisi kerrottu, miten miten loput tavoitteesta aiotaan saavuttaa.
Sairaanhoitopiirissä tiedetään miten palveluiden ylitarjonta on synynyt ja missä sitä kaikista eniten on. Vain pieni osa tehostamistarpeesta on aluesairaaloissa. Loimaan aluesairaalaa lukuun ottamatta kaikki muut yksiköt pysyivät budjeteissaan tai tuottivat positiivisen tuloksen viime vuonna. Kokonaan uusiin järjestelmiin siirtyminen on riski silloin, kun kaikki yksiköt eivät ole tasapainossa. On vaara, että kannattavatkin yksiköt menettävät tulonsa ja menojensa hallinnan.
Sairaanhoitopiirissä on otettu suuri riski rakentamalla ylisuuria rakennuskomplekseja. Nyt niiden toiminta eivätkä kustannukset ole kenenkään hallinnassa.
Pelko on, että aluesairaaloita "uudistetaan" ensi sijassa Turussa tehtyjen virheiden paikkaamiseksi.
Kesäaikaiset sulkemiset eivät ole mielestäni ongelmien ratkaisua vaan pelkästään niiden lykkäämistä. Sairaanhoitopiiri on tyypillinen suuri julkinen laitos, jossa kipeiden mutta välttämättömien päätösten tekeminen on vaikeaa.  Työnantajan  vastuu on pitää kokonaisuus hallussa. Se otetaan haltuun tekemällä riittävän isoja ratkaisuja riittävän ajoissa. Nykyinen päättämättömyydenkulttuuri julkisessa hallinnossa on halvaannuttanut jo puoli Suomea. Ei tavita uusia hallintomalleja eikä uusia strategioita. Riittää kun pistetään vanhat strategiat täytäntöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti