tiistai 22. syyskuuta 2015

Pakolainenko vain ongelma?

Suuren pakolaistulvan edessä siihen liittyviä ongelmia ei pidä vähätellä. Se on elämää, todellista  elämää. Se täyttyy inhimillisestä hädästä, pelosta, kivusta vaihtuen välillä uskoon ja toivoon paremmasta tulevasta. Yhtä lailla pakolaisia vastaanottavissa maissa elämän karu arki on todellista niin viranomaisten, vapaaehtoisesti työtä tekevien kuin tavallisen kadunkulkijan edessä aikaan ja paikkan katsomatta.
Itse olen miettynyt ongelman käsittelyä ja ratkaisua hieman eri näkökulmasta. Mietin mitä muuta meidän pitäisi tietää rekisteröitävistä ihmisistä kuin se, mistä he ovat lähtöisin tai miten he ovat maahan tulleet.
Jo tv-kuvien perusteella voi sanoa, että joka junaan riittää lähtijöitä ja osa jää vielä asemallekin kuten meistä suomalaisistakin tavataan sanoa. Olen kuitenkin vakuuttunut, että tuossa joukossa on jo eri alojen ammattilaisia; lääkäreitä, hoitajia, insinöörejä, rakennusmiehiä, maanviljelijöitä,.. Osan taitoja voitaisiin käyttää jo turvapaikan selvittelyn yhteydessä, jos osattaisiin tai haluttaisiin.
Henkilöllisyystodistus on tärkeä asiakirja, mutta useimmalla sellaista ei ole. Silti hänen identiteettinsä pitäisi jollain tavalla todentaa. Identiteetti on kuitenkin enemmän kuin nimi ja sosiaaliturvatunnus.
Suomessa ei paljon arvosteta etenkään Syyriasta tai Irakista tulleiden koulutusta olisivatpa he millaisia tohtoreita tahansa. Jos pakolaisesta tulee pakosta Suomen asukas useaksi vuodeksi, tuntuu hassulta ajtukselta, että heidät suljettaisiin vastaanottokeskuksiin ja asuntoloihin vailla mahdollisuuksia käyttää oppimiaan taitoja Suomessa siksi, ettei heillä ole jonkun kirjoittamaa päästötodistusta oppilaitoksesta.
Eikö tärkeämpää olisi saada näyttöä heidän taidoistaan kuin opiskelustaan.
Maahanmuuttajat tarvitsevat oman nopeutetun kotouttamisohjelman, jossa selvitetään koulutustausta, työkokemus ja omat toiveet.
Heidän työtaidon ja kielitaidon taso tulee testata. Suomen kieli ja kulttuuri pitää opettaa ja sen jälkeen mitata siitä taidot. Kohtuullisen perusteeisella muttei vuosia kestävällä koulutuksella todennetaan heidän taidot ja siitä he saavat EU-hyväksymän sertifikaatin todistukseksi.
Sen jälkeen heidän kelpoisuudet asettua asumaan, saada työpaikka ja löytää elämänsä onni omilla taidoilla kasvaa huomattavasti.

1 kommentti:

  1. Vaikka tulijoissa on varmasti myös kaivattuja kapean alueen ammattilaisia on suuri kuva maahanmuuton osalta valitettavasti toinen. Lisäksi kannattaa muistaa, että nyt saaapuneet ovat todennäköisesti vain etujoukko -perheenyhdistäminen muuttaa tilannetta ja huoltosuhdetta jälleen entistä heikompaan suuntaan.

    Maahanmuuton ongelmallisuutta työssäkäyntiasteen ja huoltosuhteen osalta pyörittelin blogissani joitain aikoja takaperin:

    http://kyseenalaistava.blogspot.fi/2015/08/tyoperainen-maahanmuutto-laskee.html?m=1

    VastaaPoista